Planificació, disseny i gestió d'espais urbans

Definició

Disseny i implantació de projectes de creació d'espais públics urbans i dels seus plans de manteniment, vetllant per la seva integració paisatgística, funcional i mediambiental.

La competencia implica ...
Usos i millora dels espais públics municipals.
Disseny d'espais públics i paisatgisme urbà.
Sostenibilitat i medi ambient.
Variables físiques, ecològiques i humanes que interaccionen en el paisatge urbà i les seves dinàmiques.

8 recursos i/o accions formatives relacionades

Cuadricula Listado
Recurs formatiu
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2151.jpg

El document inclou una proposta d'articulat per incorporar com a ordenança tipus per a la gestió dels horts sostenibles de titularitat municipal i una llista de bones pràctiques ecològiques en els horts municipals.

La proposta s'ha desenvolupat a partir d'un esborrany dels continguts exposats al cicle de "Tallers d'introducció a l'agricultura ecològica aplicada als horts" duts a terme per la Comissió d'Horts de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Tipus de recurs
Manual
Format
PDF
Recurs formatiu
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2974.jpg

Aquesta guia pretén orientar en l'elaboració d'un Pla de Gestió del Risc d'un municipi. Està especialment pensada per a aquells municipis de mida mitjana o petita i que tenen una capacitat de recursos humans i materials limitada. No descriu en profunditat el procediment científic de diagnosi, sinó com es pot fer una avaluació de la massa arbòria per detectar-ne els exemplars que presenten un risc real i poder decidir la gestió adequada.
La guia busca guiar els gestors d'arbrat per, a través principalment de l'inventari decidir quins són els arbres a avaluar i quin és el tipus de gestió que requeriran. Aquells casos que no pot soluciona la gestió municipal ordinària, s'hauran de derivar a estudis avançats realitzats per especialistes i amb l'instrument adequat.

Col·lecció
Manual de formació
Tipus de recurs
Guia de projecte o servei
Format
PDF
Recurs formatiu
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2980.jpg

Sovint, davant un ampli ventall d'opcions, les particularitats de cada lloc i l'equilibri entre recursos disponibles i tipus de jardineria, prendre decisions polítiques i tècniques, sota l'atenta mirada ciutadana, és certament difícil.
Aquesta guia pretén ser una eina per ajudar en la reflexió, el diàleg i la presa de decisions al voltant de la gestió del verd urbà. La guia es pot llegir sencera per a una anàlisi completa i detallada, o parcialment per treballar, si s'escau, algun tema concret. S'estructura en tres blocs, un primer de consideracions generals, el segon analitza els objectes de gestió i el tercer aborda l'organització i el control del servei.

Tipus de recurs
Manual
Recurs formatiu
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2983.jpg

El pla director del verd urbà (PDVU) és una eina per a la planificació i la gestió del verd urbà. Primer, realitza una diagnosi completa de l'estat actual incloent-hi un inventari detallat dels elements del verd i de l'organització del servei, i segon, a partir resultats de la diagnosi, fa propostes de millora. Un cop redactat, el pla esdevé una peça clau, ja que, entre altres temes, ajuda a definir el model de verd urbà del municipi, a organitzar millor el servei o a definir criteris per als diferents elements que es gestionen. Recollint l'experiència del Servei d'Equipaments i Espai Públic en la redacció de PDVU per a diversos municipis, aquesta guia conté explicacions detallades per entendre el procés de treball, els conceptes i els continguts.

Tipus de recurs
Manual
Format
PDF
Recurs formatiu
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2982.jpg

Aquesta guia està pensada com una eina d'ajuda a la planificació i gestió dels espais verds, en tota la seva diversitat i complexitat, dels municipis de la demarcació de Barcelona. Segueix la lògica del procés de presa de decisions i vol donar resposta a les qüestions següents: De quin espai disposem? Com dissenyarem l'espai per donar resposta a les funcions que han de desenvolupar? Quines espècies i combinacions d'espècies són les més idònies? Com ha de ser la plantació per tal que els elements vegetals desenvolupin tot el seu potencial?

Tipus de recurs
Manual
Format
PDF
Recurs formatiu
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2981.jpg

Aquesta guia està pensada com una eina d'ajuda a la planificació i gestió dels arbres de carrers, places i petits espais verds dels municipis de la província de Barcelona. Segueix la lògica del procés de presa de decisions i pretén donar resposta a les qüestions següents: De quin espai disposem? Quina és l'espècie idònia? Com ha de ser la plantació perquè l'arbre desenvolupi tot el seu potencial?

Tipus de recurs
Manual
Recurs formatiu
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2975.jpg

Aquesta guia té per objectiu apropar els nostres coneixements a la gestió pràctica de les infraestructures verdes urbanes. Gestionant les nostres àrees verdes i el nostre arbrat urbà podem augmentar la nostra salut, la qualitat del medi, el nostre benestar, i l'adaptació i reducció del canvi climàtic.

Col·lecció
Manual de formació
Tipus de recurs
Manual
Format
PDF
Recurs formatiu
https://repositori-dsf.diba.cat/public_resources/altres/CRAF_img_fitxes/RF2158.jpg

Els canvis en la morfologia urbana, derivats en gran part d'una planificació de la mobilitat centrada en el vehicle privat i en un concepte de zonificació de la ciutat, i d'altra banda els canvis climàtics a nivell global i local, han reduit la capacitat dels nuclis urbans, la seva resiliència, per poder garantir bones condicions de vida i salut als seus habitants i per contribuir a la millora ambiental del planeta. Davant d'aquesta situació, el document ens plateja com les infraestructures verdes ecosistèmiques, i en general el verd urbà, són una oportunitat, una eina estructural, per millorar l'habitabilitat de la ciutat i les conurbacions urbanes i reduir-ne la seva petjada ambiental.
L'objectiu de la publicació, estructurada en els blocs de Teoria, Estratègies, Accions i Epíleg, és donar suport als agents públics que intervenen en la planificació i gestió urbanes per aplicar estratègies de renaturalització i actuacions de verd urbà en les seves ciutats.

Tipus de recurs
Manual
Format
PDF