Acció formativa del BAF
Procediment de recollida d'informació i anàlisi: tècniques quantitatives i qualitatives
Àmbit promotor de la formació:
Direcció de Serveis de Formació
Requisits:
· Persones que hagin d'utilitzar tècniques de recollida d'informació en el seu lloc de treball i que tinguin possibilitat d'aplicació pràctica dels coneixements adquirits durant el curs.
· Es requereix que els participants tinguin la càmera activada durant tota la sessió. Aquesta mesura permet assegurar una experiència d'aprenentatge més interactiva i efectiva.
Modalitat:
Taller
Canal:
Videoformació + en línia
Durada:
16.00 h
| Presencial   0.00 h
| Videoformació   6.00 h
| Treball en línia   10.00 h
Nombre de participants:
Mínim 10
| Òptim  
12
| Màxim  
15
Tipus d'acreditació:
Certificat d’aprofitament
Objectius

1. Dissenyar i reconèixer perfectament un procés de recollida d'informació.
2. Recollir i representar dades quantitatives.
3. Recollir informació a través d'enquestes.
4. Interpretar, analitzar i estructurar la informació.

Continguts
1. El procediment de recollida d'informació. Tipus de tècniques per a la recollida d'informació. El debat entre els quantitativistes i els qualitativistes. Avantatges i desavantatges de cada tècnica.
2. Tècniques de recollida d'informació primària. Anàlisi documental. Enquesta. Entrevista. Reunions de grup. Tècniques participatives. Observació. Experimentació.
3. Tècniques de recollida d'informació secundària. Anàlisi documental. Dades obertes. Representació gràfica de les dades.
4. Tècniques quantitatives: l'enquesta. Definició del problema i objectius. Determinació de la mostra. Disseny de l'instrument d'enquesta. Tècniques per passar el qüestionari.
5. Anàlisi de resultats i elaboració de conclusions. El buidat de la informació. Tècniques per realitzar l'anàlisi de la informació. L'obligació ètica de devolució als participants. Eines i tècniques per a la comunicació dels resultats.
Metodologia d'impartició
El curs es planteja des d'una perspectiva teòrico-pràctica que permeti aplicar els conceptes treballats amb exercicis concrets de recollida d'informació en l'entorn laboral. Les sessions de videoformació es dedicaran fonamentalment a la presentació teòrica dels conceptes clau per a la recollida d'informació i combinaran tant les explicacions del formador com la realització de senzills exercicis individuals o col·lectius, petits debats i reflexions grupals, visualització de vídeos o infografies, etc. A l'aula virtual es podran consultar els continguts teòrics que siguin necessaris per consolidar els conceptes clau treballats a les sessions (vídeos, tutorials, manuals, etc.). Per adquirir les habilitats més procedimentals, es proposarà als participants que desenvolupin diferents exercicis, aplicant les eines i conceptes presentats durant les sessions de videoformació (per exemple, dissenyar un procés senzill de recollida d'informació, identificar i representar dades obertes, dissenyar una enquesta, elaborar un mapa mental, etc.).
Metodologia d'avaluació
Els participants hauran de lliurar els exercicis després de cada sessió de videoformació, a partir de les explicacions de formador. Tot el treball pràctic estarà tutoritzat a l'aula virtual i els participants podran validar els exercicis que s'hagin dissenyat amb el formador.